Kom igång!

Få en snabb demo av våra produkter

Fyll i dina uppgifter så hör du från oss direkt i din inkorg.

[hubspot type="form" portal="8894134" id="5cd513b4-d2ab-4aba-a5dd-fae70433f230"]
Feature image

Hur du driver en lyckad restaurangkedja – Lett berättar

december 20, 2021 by Ines Santos

Att driva en restaurangkedja innefattar flera utmaningar. Men Linnea Österman, distriktschef på Lett, Köpenhamn menar att du inte behöver komplicera saker. Ofta finns det mer potential i det enkla. Här berättar Linnea mer om framgångsfaktorer för restaurangen, klimatarbetet och vilka utmaningar det finns med att bedriva en restaurangkedja. 

I Oslo 2014 öppnades portarna upp till den första Lett-restaurangen. Filosofin bakom restaurangkonceptet handlar om att göra det enkelt för konsumenter att välja en sund och näringsrik mat. 

– Det ska vara lätt att äta rätt hos oss, säger Linnea Österman, distriktschef på Lett, Köpenhamn. 

Inte långt efter öppningen av den allra första restaurangen expanderade Lett med allt fler restauranger runt om i Oslo. Så småningom tog sig verksamheten även till Sverige. 2017 öppnades den första restaurangen i Stockholm. 

“Vi jobbar alltid för att ge den bästa gästupplevelsen”

En av framgångsfaktorerna för Lett är det aktiva hållbarhetsarbete som bedrivs inom verksamheten. Arbetet innefattar alltifrån att räkna ut klimatavtrycket på maträtterna och använda lokala råvaror, till att använda engångsemballage som är tillverkade av växter. 

– Under 2019 etablerade vi en intern klimatkommittée som analyserar verksamheten och ser till att vi gör smarta och gröna val på vägen mot att bli en klimatpositiv aktör. 

Utöver det faktum att verksamheten bedriver ett aktivt klimatarbete berättar Linnea att en avgörande faktor, tror hon, är det trevliga bemötande som gästerna möts av. 

– Jag tror att en avgörande faktor till varför gäster besöker Lett, är leendet på mina kollegors läppar. Vi på Lett jobbar alltid för att ge den bästa gästupplevelsen och det gör att folk väljer att komma tillbaka. 

Driv och positivitet skapar framgång 

En av de fallgropar som bör undvikas för att lyckas, är att inte försvåra och komplicera saker. Ofta döljer det enkla mer potential än vad många tror. Det tycks vara just det – ett enkelt och attraktivt koncept, som bidrar till Letts framgång. Men också ett positivt mindset som driver verksamheten framåt. 

– Vi är Lett-familjen. Med rätt folk vid din sida kommer du längre än du tror. Genom att samla rätt folk med ett driv och positivitet löser du det mesta. Som vi alltid säger: Det finns inga problem, bara utmaningar. 

En av de stora utmaningarna med att driva en restaurangkedja är att hitta rätt folk att ha med på resan, menar Linnea. 

– Hittar du bra människor att arbeta tillsammans med så kan du skapa något unikt! 

Hur driver man en lyckad restaurangkedja? 

Visionerna är stora och framtiden är ljus. Lett fortsätter växa och expandera på marknaden. Målet är att verksamheten ska bestå av trettio restauranger redan i slutet av 2022, men första steget är att entra en ny marknad. 

– Vi kommer öppna upp dörrarna i Köpenhamn och göra en tredje marknad grönare. Sen hoppas vi att resan fortsätter och att hela världen är redo att bli lite lättare och grönare.

Vilka är dina bästa tips för hur man driver en lyckad restaurangkedja? 

– För det första är det viktigt att du gör något som du själv tror på och står för. Dessutom bör du lyssna på dina gäster, och såklart, hitta rätt folk att ha med på resan. 

Ines Santos avatar

Ines Santos, Insights manager