Kom igång!

Få en snabb demo av våra produkter

Fyll i dina uppgifter så hör du från oss direkt i din inkorg.

[hubspot type="form" portal="8894134" id="5cd513b4-d2ab-4aba-a5dd-fae70433f230"]
Feature image

Hur kan du arbeta hållbart i ditt café? da Matteo ger svaren!

december 14, 2021 by Ines Santos

En av de främsta framgångsfaktorerna för Göteborgscaféet da Matteo är deras specialkaffe. Ett kaffe som både smakar gott och är snällt mot klimatet. Christofer Landström, VD på da Matteo, berättar mer om vad som utmärker den speciella råvaran och hur de arbetar med hållbarhet i sin verksamhet. Dessutom ger han sina bästa tips på vad du kan göra i din verksamhet för att arbeta mer klimatsmart. 

Historien om det framgångsrika Göteborgscaféet da Matteo sträcker sig tillbaka till år 2003. Det var efter några år i Italien som grundaren Matts Johansson flyttade tillbaka till Sverige, till Marstrand, där han öppnade det allra första da Matteo. Idag finns både rosteri och café på flera platser i Göteborg.

Några år senare, 2011, började Christofer Landström arbeta som VD på caféet och har sedan dess varit med och förvaltat och utvecklat verksamheten – där hållbart specialkaffe är framgångsfaktorn. 

– Arbete med specialkaffe är en form av hållbarhet där både ekonomiska och sociala aspekter är viktiga. Det handlar inte bara om produkten i sig, utan också om att säkerställa en bra ekonomi och utveckling för kaffeproducenter i kommande generationer. 

Kunskapsutbyte i kaffeprocessen 

I startskedet bidrog kaffeinköpare med kunskap om hur råvaran hanteras, något som producenterna inte var medvetna om. 

– För att skydda sina skördar är det inte ovanligt att bönderna besprutar kaffet, vilket inte är bra. Men genom utbildning och bättre betalt kan de arbeta hållbart med kaffet, utan att bespruta bönorna, säger Christofer. 

Men trots bristande kunskap kring slutproduktens hantering och egenskaper var det bönderna som lärde kafferostarna vad som krävs för att kaffet ska smaka bra. Tack vare kunskapsutbytet mellan bönder och inköpare kunde skördarna bli större, kaffet blev ännu bättre, arbetsmiljön blev hållbar och bönderna kunde ta mer betalt för produkten. 

– Man är väldigt transparent med prissättningen, vad bönderna får betalt och vad vi betalar. 

Ett helhetstänk kring hållbarhet

da Matteo har tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet, inte enbart när det gäller kaffe. Verksamheten undviker engångsmaterial, utbildar personalen och använder avfallskvarn till det lilla matsvinn som blir. Men matsvinnet är minimalt menar Christofer. 

– Vi återanvänder maten så mycket som det går. Till exempel blir gammalt bröd till krutonger eller ströbröd. 

Göteborgscaféet var även bland de första som började använda cykelbud vid leveranser – leveranser där returbackar används istället för engångsemballage. 

– Vi återanvänder mycket och serverar till exempel kaffe till våra kunder i ståltunnor som vi lämnar och hämtar. 

Framtidsvisioner 

När det gäller café- och restaurangbranschen tror Christofer att både gäster och personal kommer att ställa allt högre krav. 

– Jag tror att det kommer ha högre förväntningar och vilja veta mer om både om vad de stoppar i sig och varifrån grejerna kommer. Det kommer krävas av dig att du arbetar hållbart. 

5 smarta hållbarhetstips

Vill du arbeta mer hållbart i din verksamhet? Christofer ger sina bästa tips om hur du bör tänka! 

1. Se över hur du arbetar internt. Vad kan du dra ner på? Det handlar om alltifrån dosering av diskmedel, kemikalier i städmaterial och engångsmaterial. 

2. Se över dina leveranser.

3. Undvik onödiga leveranser, interna och externa. Finns det möjligheter att slå samman några leveranser för att undvika flera transporter? 

4. Ställ krav på fastighetsägarna så att det finns goda möjligheter för din verksamhet att återvinna och sortera. 

5. Utbilda din personal. Det är bärande för din verksamhet att alla har kunskap om klimat och hållbarhet. 

Ines Santos avatar

Ines Santos, Insights manager