Feature image

IGE-day 2018

mars 28, 2018 by Mathilda Ritzén

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer. Företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige uppmuntras att delta på denna dag, där de får möjlighet att bjuda in unga tjejer för en dag av aktiviteter, för att ge dem en inblick i hur det är att jobba som ingenjör. (Läs mer här)

På Leeroy finns det ingenjörer, utvecklare och designers – så självklart skulle vi ta emot en gäng tjejer på IGE-day!

Detta var schemat för dagen:
08:45 – 09:00 Intro IGEday och dagen
09:00 – 09:45 Intro Leeroy+tour
09:45 – 10:15 Teambuilding-övning
10:15 – 12:15 Workshop: app
12:15 – 13:00 – Lunch + visa upp app
13:00 -13:30 – Retro

Anders, CTO, berättar vad Leeroy gör för någonting

Teambuilding: Marshmallow-challenge
”The task is simple: in eighteen minutes, teams must build the tallest free-standing structure out of 20 sticks of spaghetti, one yard of tape, one yard of string, and one marshmallow. The marshmallow needs to be on top.” Marcus och Tim höll i teambuildingövningen, det vill säga: en utmaning i team att bygga det högsta tornet av spaghetti, tejp och snören med en marshmallow på toppen. Denna övning fick tjejerna att slappna av samt träna på att arbeta tillsammans.

Efter teambuildingen och lite pingisspelande visade Gustaf hur vi arbetar Agilt. Vad är då agilt? Namnet kommer från engelskans ”agile”, som betyder lättrörlig. På Leeroy betyder det att vi arbetar över olika team, använder oss av kanbanbrädor eller dylikt, definerar och skriver lappar tillsammans. Lappar = uppgifter, problem att lösa. Det viktiga är att vi itererar eller till och med gör om saker ibland om om vi inte fick det resultat vi ville. Då vi arbetar med lappar flyttas de i denna ordning: Backlog, Todo, In Progress, Testing och Done. Ibland flyttas lappar tillbaka till en tidigare rad och något annat skjuts in, vi måste alltså vara beredda på förändring och fokusbyte. Detta skulle tjejerna få testa på. (Läs mer om agilt arbete här)

Workshop: app
Tjejerna delades in 3 grupper, sedan fick de i uppgift att skissa på en egen app till beställaren ”Mackor och grönt”. Första uppgiften var att sätta upp sin egen bräda och använda lapparna som stöd i processen. Andra uppgiften var att hitta vilket problem man skulle lösa, se dokumentet nedan.

Brev från beställaren Lee från ”Mackor och grönt

Tjejerna körde igång och identifierade att företaget behövde hjälp med smidigare betalning, lättare menyhantering och kanske hjälp med att byta ut färger i appen. Tjejerna var även en del av målgruppen så de kunde själva relatera och fundera på vilka funktioner som är viktiga att ha i en app där man kan köpa mat.

Men precis som i verkliga livet förändras eller tillkommer funktioner, så en timme in i workshopen dök beställaren Lee upp med en ny funktion han ville ha i appen för sina samarbetspartners: Rabattkod. En grupp hade redan rabatter i sin app så för dem va det enkelt, de andra 2 fick skissa om lite på sin app. Klockan 12 var de lunch och sedan demo (redovisning). Det viktiga att ha med sig var att skisserna inte behövde vara grafiskt snygga, utan att idén och hur de löste ”Mackor och grönt”s problem var viktigast.

På demot levererade alla tre grupper sjukt bra skisser. Så imponerande på så kort tid (ca 2 timmar). De hade tänkt på betalningsmedel: Swish och BankID, snabbt och smidigt. En grupp hade ett betygssystem så man kunde betygsätta maten och därför ge företaget ett hum om vad folk gillar. En annan grupp hade funderat på favoriträtter, ett snabbare sätt att beställa sina favoriter. Den tredje hade gjort det enkelt att fylla i allergier eller specialkost då VDns sambo hade varierande matvanor.

Efter demot utsågs en vinnande grupp för bästa lösning, och sedan körde vi ett retro. Ett retro innebär att vi tillsammans går igenom vad som var bra och vad vi kan förbättra till nästa gång. Superbra övning för team och bra underlag för framtiden.

Bra: Jättekul, bra energi, roliga uppgifter, fika
Förbättra: Fler tuschpennor och fler färger, lite långt beställningsdokument, längre dag, testa fler saker, programmera

Detta är ett superbra underlag inför nästa år. Vi och tjejerna hade en fantastiskt kul dag, och vi hoppas att de återkommer för att hälsa på eller kanske arbeta hos oss i framtiden!

Mathilda Ritzén avatar

Mathilda Ritzén,