Kom igång!

Få en snabb demo av våra produkter

Fyll i dina uppgifter så hör du från oss direkt i din inkorg.

[hubspot type="form" portal="8894134" id="5cd513b4-d2ab-4aba-a5dd-fae70433f230"]
Feature image

Ny trend i restaurangbranschen – allt fler vill dricka alkoholfritt

september 24, 2021 by Ines Santos

För några år sedan tog trenden fart ordentligt – allt fler väljer alkoholfria drycker, både hemma och på krogen. Detta förändrade konsumentbeteende har lett till att fler restauranger satsar på att erbjuda sina gäster en alkoholfri drinkmeny. Leo Lahti, barchef på Tjoget, berättar hur han märkt av den växande alkoholfria trenden och hur han tänker kring utbudet av alkoholfria alternativ i restaurangbranschen.

Många gånger är krogbesök förknippat med alkohol, men sedan några år tillbaka har alkoholfritt beställts av gästerna i större utsträckning. Anledningen bakom den nya trenden kan vara många, menar Leo Lahti, barchef på Stockholmskrogen Tjoget. 

– Jag tror det kan bero på den generella hälsotrenden i samhället, men också på grund av det faktum att de alkoholfria alternativen blivit bättre. Dessutom upplever jag att våra gäster blandar alkohol och alkoholfritt på ett sätt som man inte gjort tidigare, till exempel att man dricker två drinkar och därefter något alkoholfritt. 

Större efterfrågan på alkoholfria drinkar

Gång på gång toppar Tjoget listorna över världens bästa barer. De är inte bara experter på cocktails, de erbjuder även sina gäster ett brett alkoholfritt sortiment. Leo berättar att efterfrågan av alkoholfria drinkar pågått ett bra tag, men att den största ökningen har skett de senaste två åren. Tjoget har därför utökat sitt utbud av alkoholfria drinkar och öl. 

– För oss är det viktigt att alla gäster ska kunna konsumera lika bra produkter, oavsett om man dricker alkohol eller inte.

Men det kan stundtals vara klurigt att veta hur man bör tänka kring att välja dryck till maten. Finns det alkoholfria drinkar som passar bättre till en viss typ av mat? Vilka do’s and don’ts finns det? 

– Det är svårt att ge några generella tips, men äter man fet mat kan det vara bra att välja en drink med hög syra som kan bryta igenom. Till en söt dessert är det bättre att välja något med lägre syra. 

Alkoholfritt är inte längre tråkigt

Det är inte bara Tjoget som erbjuder sina gäster ett brett alkoholfritt sortiment, allt fler restauranger har anpassat sig efter konsumenternas förändrade beteende. 

– Det har blivit mycket bättre på ganska kort tid, kanske är det framför allt för att gästerna ställer andra krav numera. 

Idag finns ett annat förhållningssätt till kroglivet. Mer tid och energi läggs på att arbeta fram en drinkmeny för alla, oavsett alkoholhalt. Att vara nykter på krogen behöver inte längre vara tråkigt. Glöm läsk och mineralvatten – det finns roligare och mer välsmakande drycker. Hemligheten bakom en god alkoholfri drink kräver bara lite mer eftertanke, menar Leo. 

– Ingen drink är bättre än den sämsta ingrediensen! Bra råvaror, bra is och rätt glas är ett måste. När man gör drinkar med alkohol så fungerar alkoholen som en smakförstärkare, så när man gör alkoholfritt måste man jobba med mer kraftiga smaker för att få samma tyngd i drinken. 

Det går alltså att spendera lördagen på krogen men ändå vakna upp pigg och utvilad på söndagsmorgon.

Ines Santos avatar

Ines Santos, Insights manager