Kom igång!

Få en snabb demo av våra produkter

Fyll i dina uppgifter så hör du från oss direkt i din inkorg.

[hubspot type="form" portal="8894134" id="5cd513b4-d2ab-4aba-a5dd-fae70433f230"]
Feature image

Så får du din personal att stormtrivas på jobbet!

januari 11, 2022 by Ines Santos

År efter år återkommer chokladsugna gäster till det Helsingborgsbelägna prisbelönta Chocolatte. Många gånger är det den lyxiga chokladen som lockar gästerna, men flera besöker det lilla caféet framför allt på grund av den charmiga personalen. Personalen som har roligt och trivs på jobbet. Butikschef Ellinor Kadanik berättar om hur de arbetar aktivt för att personalen ska trivas och vad som är viktigt i ett ledarskap. 

År 2003 startade verksamheten Chocolatte i Helsingborg. På den tiden var det ett café som köpte in färdiga produkter, men några år senare började personalen att testa sig fram och laborera med choklad. Idag är nästintill allting som säljs egenproducerat. 

– Vid årsskiftet 2011-2012 började vi att producera choklad och testa oss fram. Efter det har det bara tuffat på med egenproduktionen och nu tillverkar vi i princip allting själva, säger Ellinor Kadanik, butikschef på Chocolatte. 

“Se dina anställda och ge beröm när de gör något bra”

Det lilla caféet är känt för sina unika egentillverkade praliner och choklad, det goda kaffet – och den härliga personalen. 

– Jag tror att många kommer och fikar hos oss på grund av den atmosfär vi skapat. Vi har många stammisar som gillar att sitta i kaffebaren och snacka med oss, och handla fika som man inte hittar någon annanstans i Helsingborg, säger Ellinor. 

Det märks att personalen trivs på jobbet – något som Chocolatte arbetar aktivt med. Att ha högt i tak och få beröm för sitt arbete, tror Ellinor är viktigt för att de anställda ska trivas. 

– Det kan inte vara 100% seriöst hela tiden, det måste finnas plats för spex och skoj också. Dessutom är det viktigt att se sina anställda och ge beröm när de gör något bra. 

En verksamhet utan hierarki 

På Chocolatte arbetar ett sammansvetsat gäng som har kul ihop och de har under åren blivit vänner. Stephanie Byrlén tillhör de som arbetat längst i caféet. Hon menar att varför hon stannat kvar på Chocolatte beror på att alla arbetar tillsammans, utan en tydlig hierarki.  

– Vi är ett team, som tillsammans gör jobbet roligt. Dessutom är arbetsuppgifterna varierande, vilket jag uppskattar. Men det viktigaste av allt är att man alltid känner sig delaktig och får uppskattning för sitt arbete, säger Stephanie. 

Att ge sina anställda beröm kan låta banalt, men många gånger är det lätt att underrätta sin personal om det som kan förbättras, men glömma bort att uppmärksamma det arbete som är bra. Som butikschef tycker Ellinor att man bör inkludera sin personal och engagera dem. 

– Det är inte bara jag som butikschef som styr och bestämmer, alla ska vara delaktiga och ha möjlighet att bidra och ha sina egna ansvarsområden. 

Att var ödmjuk och lyhört är grundläggande

Ellinors vision om en trivsam arbetsplats återspeglas även i personalens syn på hur ett ledarskap bör bedrivas. Evelina Ellerstrand har arbetat på Chocolatte i över fem år och har under åren förstått vikten av bra kollegor och ett gediget ledarskap. 

– På mina tidigare arbetsplatser har jag alltid haft känslan av att chefen är “högt över en”, men så är det inte på Chocolatte. Här är vi alla jämlika, vilket är en av anledningarna till varför jag blivit kvar här i fem år. 

Att få sina anställda att trivas handlar mycket om hur du bedriver ledarskapet. Att arbeta tillsammans är alltid bättre, menar Ellinor. 

– Det är viktigt att vara ödmjuk och lyhörd, inte vara en “vet bäst själv”. Laget före jaget. 

Ellinors 3 bästa tips på hur du får din personal att trivas

1. Engagera dem. Låt dem vara med på möten och tycka till om nya produkter. Att dina anställda får vara delaktiga och ha egna ansvarsområden gör att de vill engagera sig och känner sig betydelsefulla.

2. Ha roligt. Det får gärna vara högt i tak och finnas utrymme att ha kul. Gör aktiviteter utanför arbetstid eller anordna gemensamma frukostar. Det är viktigt för att trivas. 

3. Få din personal att känna sig värdefull. Ge dem beröm, heja på och visa att du ser att de gör ett bra arbete. 

Ines Santos avatar

Ines Santos, Insights manager