Feature image

UXDX conf 2018 – Stockholm

maj 9, 2018 by Oscar Modin

“UXDX conf is based around the UXDX model which integrates UX into the Development loop by breaking down the barriers between development, design and research teams.”

En konferens om UserExperince, där temat är att lyfta fördelarna med att UX och DEV ska arbeta närmare varandra? Det låter absolut som nått Leeroy ska lyssna in på. UXDX som event startades år 2016 och har rullat på sedan dess i över 50 länder. I år höll de även en mässa i Stockholm, med folk från b.la. iZettle, Doctrin, Dice och Nordnet som berättade om sina processer och UX. Nästan direkt efter vi fått nys om detta, tog UX-teamet tillfället i akt och bokade sina platser.

Eventet kickade igång vid 14 och hade ett fullspäckat schema ända fram till kl 21. Så Mikaela, Oscar och Stina var på plats för att lyssna in och låta sig inspireras. Och visst gjorde det ett intryck på oss, även om inte allt var nytt, men det gav oss en påminnelse om arbetsprocessen och att bygga en stark grund att stå på. Jag kan själv säga att det kändes som ett riktigt gott tecken när ett arbetsflöde som beskrevs överensstämmer med vårt sätt att jobba. “Puuh! Vi är inte så ute och cyklar.”

Dagen började med en stark inledning från Rory, en av grundarna till UXDX, och fortsatte sedan starkt resten av dagen med allt från; vikten av att skissandet och att misslyckas snabbt, att ständigt jobba med hypoteser, hur bra verktyg kan underlätta kodning, samt designprocessen av en appdesign som effektiviserar läkarbesöket men håller mycket högre kvalité än som hos ett traditionellt besök. Mycket blandade ämnen, men allt i en hög nivå.

När vi satt där kunde man riktigt känna taggen och exalteringen i rummet. Det märktes även direkt att UXDX har gjort detta förut; redan vid första bensträckaren gav de oss en uppgift medan vi hämtade förfriskningar och kaffe:

  • “Ni är många här inne och alla har något att bidra med. Så ta vara på den här chansen och prata med några ni inte känner. Kom ni hit med någon så känner ni inte dessa nu, utan prata med någon ny” Och det gjorde vi gladeligen.

Det var många starka intryck under dagen, även för att vara så pass lite tid. Detta event skulle lätt kunna vara nästan 2-3 dagar, men den höll på nästan i bara 7 timmar, men kändes verkligen inte som det; Tiden bara flög förbi. Det är iallafall några starka saker jag tar med mig:

  • Andra jobbar som vi, så vi är inte helt fel ute.
  • Sluta aldrig fråga Varför? Varför? Varför? Varför? Varför? i allt du gör.
  • UX är inte bara en polerad artefakt, det är hela resan dit.
  • Arbeta i hypoteser och testa dem för att övertyga dig och ditt team.
  • ”Design is not random. I move things around until it looks good.”

Så får ni chansen att gå på en liknande mässa eller föreläsning, gör det! Arbetsprocesserna och tipsen går att applicera på en rad olika typ av arbeten och projekt.

För att se mer av vad vi gör på dagarna, följ oss på instagram: leeroy.group

Oscar Modin avatar

Oscar Modin,